Har du skikkelige passord?

Categories sosiale medier

I går fikk jeg et glimrende eksempel på hvorfor du ALDRI skal ha samme passord på to steder. Aldri. Min epostadresse var blant de som ble hacket fra LinkedIn. Så jeg byttet passord der umiddelbart. Noen timer senere ble den gmailkontoen som jeg bruker på LinkedIn forsøkt brutt inn i, og dermed ble den midlertidig stengt i noen timer (av Google). De andre gmailkontoene jeg har funket fint. Hadde jeg hatt samme passord begge steder hadde hackerne hatt tilgang til den viktigste epostkontoen min.

Noen tips

1) Ha ALDRI samme passord flere steder. Ikke to like engang.

2) Ikke ha et fast mønster heller. F. eks. ikke ha «linkedin24» som passord på LinkedIn og «facebook24» på Facebook. Og når du blir bedt om å finne et nytt passord på jobben, ikke legg på et nytt siffer på det du hadde fra før, f. eks. «bamse23» til «bamse24». Det er fyfy!!!

3) Bytt passord regelmessig på tjenestene du bruker, minst et par ganger i året.

4) Velg mer avanserte passord enn bare ord + tall. Bruk både store og små bokstaver og tall og spesialtegn. «underground11» er et elendig passord, mens «26UnderGang26&UG» er et veldig bra.

Jammen, det blir vanskelig å huske? Ikke om det er en slags logikk i det for deg, og hvor mange passord har du egentlig? Alternativet er IKKE å foretrekke: identitetstyveri.

Sørg hvertfall for å ha et skikkelig passord på de viktigste tjenestene; mailen din, de sosiale nettverkene og de nettbutikkene der du har lagt igjen kredittkortet.

Oppdatering:
Christopher foreslår denne fra XKCD. Og ja, det er veldig smart. Fire norske ord etter hverandre gir veldig bra sikkerhet, særlig om et av dem er et ord som ikke finnes i ordlister…

Og Barbro tipser om denne fra Google – der du godkjenner PCen eller mobilen din for 30 dager av gangen. Da vil du ikke kunne logge deg inn fra andre maskiner!

Kom gjerne med flere tips!

Facebook Comments
Global social media manager i Hurtigruten. Tidligere ansvarlig sosiale medier i VG og redaktør i NRKbeta.no. Bor i Oslo ved skogen.