Mine medievaner

Categories media
man sitting on bench reading newspaper

Her om dagen spurte Bente Kalsnes om jeg ville være med å dele mine medievaner i en tråd på Origos blogg. Det ville jeg! Anbefaler deg å lese for det er masse interessant om hvordan forskjellige mennesker beveger seg gjennom mediedøgnet.

Jeg hadde lyst til å poste mine egne medievaner her, i en litt omskrevet versjon. Og hører gjerne fra deg hvordan du gjør det (og post for all del hos Origo også!).

Jeg jobber altså som kommunikasjonsrådgiver i Carat, og driver med rådgiving, strategi og praktisk jobbing med sosiale medier og mobil. Medievanene mine preges naturlig nok av den jobben jeg har.

«Gamle» medier

Først det som vi kanskje litt frekt kan kalle gamle medier…

TV: Jeg ser nesten ikke live tv lengre, bare når det er store begivenheter som OL og VM. Hender av og til jeg ser krim eller filmer på tv om jeg er alene hjemme, men tipper det dreier seg om bare noen få timer i måneden. Jeg vil nok se mer tv når vi får PVR, det er mye bra på tv men aldri når det passer meg.

Radio: Hører nesten ikke på radio heller, men får med meg Dagsnytt 18 i blant. Dvs. jeg hører på Alltid Nyheter i blant – og på P2 på lørdager om det er stille i huset.

Aviser på papir: Jeg leser Dagbladet, VG, DN og Finansavisen nesten hver dag, og Aftenposten noen ganger i uka. Dvs. jeg blar gjennom dem og leser bare et fåtall av artiklene. Leser Magasinet og A-magasinet i blant, og D2 nesten hver helg. Leser også Aftenpostens Aften (eller aftenarket som det dessverre har blitt).

Bøker: Leser masse bøker! Har kanskje lest 20 bøker på papir de siste og har kjøpt rundt 75 på Kindle på iPad hvorav jeg har lest ferdig rundt 60 av dem. Tar notater i bøkene og syncer med Mac’en slik at jeg har det samme der. Genialt system.

Musikk: Vil tippe jeg hører på musikk rundt 10-15 timer i uka, da oftest mens jeg gjør noe annet, som å kjøre buss/bane, trene eller mens jeg jobber. Kjøper musikk i iTunes og har de på alle dingser (iPhone, iPad, Macen). Bruker Spotify mindre enn jeg trodde jeg skulle men har premiumabonnement.

Film: Er på kino kanskje 15-20 ganger i året. Skulle gjerne vært oftere! Ser også endel film på nett, som oftest fra Headweb men også Voddler i blant. Ser også endel film på AppleTV med amerikansk konto. Kommer nok til å leie film av Get på tv’n om vi hadde satt opp den nye boksen

Blader: Siden jeg jobber i et mediebyrå får vi mye blader, så jeg blar gjennom en god del. Jeg leser rimelig kjapt og river ut evt. sider som er til å ta vare på og lagrer dem i Evernote.

Nye medier

Nyheter på nett: Leser fem-seks norske nettaviser jevnlig gjennom dagen. Jeg har jobbet i NRK i mange år, men merker at nye NRK.no er helt ute av lista mi. Den politikken de har gjennomført med å røre sammen alt mulig i et salig kaos på forsiden er helt ubrukelig. Det er trist at alt det bra innholdet NRK lager blir ødelagt på den måten.

Nett: Jeg leser rundt 150 nettsteder fast i løpet av en uke. De er organisert i faner i Safari på Macen så jeg åpner de 15-20 mest brukte hver dag, feier gjennom dem og leser tilng jeg synes ser interessant ut i nye faner. Tar meg kanskje 20-30 minutter pr dag. De resterende leser jeg innom i løpet av uke etter at system som funker bra for meg, noen på enkelte dager, andre når det passer.

RSS: Så abonnerer jeg på rundt 600 feeds i Google Reader. Det høres mye ut men det er strengt organisert og satt opp med nøkkelord, søk etc. Jeg rekker å gå gjennom de fleste i løpet av en busstur til jobben om morgenen på iPaden. Tipper det dreier seg om mellom 5 og 10 000 artikler i uka, hvorav jeg leser kanskje et par hundre av dem.

Digitale blader: Leser sju-åtte magasiner på Zinio på iPad; Esquire, Elle, GQ, Harvard BR etc. Det foregår stort sett på iPad på bussen men av og til på Macen i helgene. Leser også Wired på iPad. Har foreløpig ikke begynt å bruke de norske avisene på iPad, synes de er for lite lagd for touchskjerm og for knotete satt opp.

Serier: Ser endel serier. Ikke mye men i rykk og napp! Kjøper en serie på DVD, og ser alle episodene og alle sesongene i en jafs over noen uker/måneder – gjerne to-fem episoder pr kveld. Varierer mye med årstid og arbeidspress.

Apps: Nå er jeg vel mer enn gjennomsnittet opptatt av apps siden jeg jobber med det. Har kjøpt over 800 apps i App Store hvorav jeg har ca. 150 på telefonen. Tipper jeg bruker rundt 30 av disse fast. Det er ting som Twitter, Facebook, Evernote, scannere, locationtjenester, tidsmåling, mindmaps, treningsapps, bank, trafikanten, reiseapps og ikke minst en haug med apps for å herje med bilder (Plastic Bullet, Instagram, Diptic, Swankolab osv).

Ser at alt dette høres mye ut, men jeg har et ganske ryddig system for dette, så jeg føler ikke jeg bruker mer tid enn en gjennomsnittsnordmann som bruker 3 timer pr dag på tv. Så uten tv og med bare 10-20 minutter på aviser pr dag så går dette fint opp.

Hva med deg?

Er mest nysgjerrig på hva du gjør annerledes nå enn for fem år siden?

Facebook Comments
Kommunikasjonsrådgiver sosiale medier i Vy. Tidligere ansvarlig sosiale medier i Hurtigruten og i VG. Tidligere redaktør i NRKbeta.no. Bor i Oslo ved skogen, med familie, katt og Mac.