Ta på skjermen – ikke klikk

Categories app, brukervennlighet, mobil
selective focus photography of person pointing at tablet computer

Det snakkes ofte om den mobile revolusjonen; det at vi har med oss mobilen, og dermed internett, overalt. Det å være online hele tiden forandrer veldig mye. Men hva skjermen på mobilene gjør med oss mener jeg er minst like viktig og fortsatt undervurdert. Vi får helt nye måter å forholde oss til informasjon, underholdning og data.

For noen år siden var det helt utenkelig at du skulle kunne trykke på skjermen på noe som helst. Da var det mus og tastatur som gjaldt. Så kom multitouch i 2007 og i løpet av ganske kort tid var det nesten utenkelig at du skulle bruke en dings med liten skjerm uten å kunne trykke på selve skjermen.

Dessverre henger ikke hodene våre helt på dette. Vi sitter litt fast i mus og tastatur-tankegangen. Veldig mye som lages på nett og mobil er lagd ut fra en filosofi at vi fortsatt klikker med bare en finger, og at vi bruker en cursor og ikke fingrene.

Tenk f. eks. på hvordan nesten alle nettaviser er laget – også på de mobile utgavene: Det er artikler nedover og du leser ved å klikke på overskrifter. Skal du lese flere saker om et emne ligger de listet opp i – nettopp, en liste. Det er det vi er vant til, og der har det stoppet litt opp.

Derfor er det så utrolig tøft når noen stiller noen grunnleggende spørsmål: Hva om vi brukte denne touchskjermen for det den er verdt? Se på denne videoen:

Du har sikkert sett tusen todo-liste-apper. Clear fra Realmac er annerledes.

Så hva kan du gjøre annerledes? Hva kan du endre på den mobile nettsiden din som gjør den mer brukervennlig på touchskjermer? Hvis du ikke fikk lov å tenke «klikke med mus», hva gjorde du da? På tide å bruke den teknologien folk har i hendene.

Facebook Comments
Kommunikasjonsrådgiver sosiale medier i Vy. Tidligere ansvarlig sosiale medier i Hurtigruten og i VG. Tidligere redaktør i NRKbeta.no. Bor i Oslo ved skogen, med familie, katt og Mac.